Çalışmak İçin Masanın Başına Geçememek !

04 Aralık 2022 Pazar

Çalışmak için masanın başına oturamıyorum diyenler neler yapmalı? Ders çalışma isteği ve motivasyonu bulamadığın, sanki hiçbir hedefin yokmuş gibi boşa harcadığın zamanlarda ders çalışma isteğini tekrar canlandırmak için neler yapmalısın?

Dikkatini derse yönlendirmekte zorlanıyorsan bize kulak vermenin tam zamanı, yapman gerekenleri söylüyoruz :

Bitmeyen molalarla vedalaş!
Ders çalışırken 10 – 15 dakika mola vermek için masadan kalktıktan sonra bir daha çalışma masana geri dönmüyorsan bu duruma bir son vermelisin! 40 ya da 50 dakika ders çalıştıktan sonra mola süren en fazla 15 dakika olmalı. Eğer blok çalışma yapıyor ve 1 ya da 2 saat ders çalışıyorsan mola süren en fazla 1 saat olmalı. Her iki durumda da mola süren 2 saati geçiyor ya da molan hiç bitmiyorsa tehlike çanları çalıyor demektir. Çünkü zihnini molanın biteceğine ikna edemezsen bu süreler her geçen gün daha da uzayacak ve sonu gelmeyecektir.

Molada ne yaptığına dikkat et!
Mola süresi kadar bu sürede ne yaptığına da dikkat et. Dizi ya da film izlemek, sosyal medyaya göz atmak ve oyun oynamak mola tuzaklarının başlıcalarındandır. Bu gibi aktivitelerin 10-15 dakika ile sınırlandırılması güçlü bir irade gerektirir. Çünkü dizi izlerken “bir bölüm daha izleyim ya da bu sezonu bitireyim öyle bırakırım“, oyun oynarken “bu bölümü de geçeyim öyle derse başlarım“, sosyal medyada “Aaa o ne paylaşmış, şu videoyu da izleyim” gibi sonu gelmeyen döngülerde kaybolma ihtimalin çok yüksek. Bu konuda kendine güveniyorsan tabii ki devam edebilirsin ama güvenmiyorsan ve hep bu şekilde zaman kaybediyorum diyorsan acilen bu eylemleri bırakmalısın!

Belirsizlikten kurtul!
Gün içinde ne yapacağını bilmek seni vakit kaybetmekten ve belirsizlikten kurtaracaktır. “Masanın başına otursam ne çalışacağımı ve nereden başlayacağımı bilmiyorum?” düşüncesi seni çalışma masasından uzaklaştıran en önemli sorunlardan biri. Bu nedenle bir gün önceden ertesi günün planını yapmalısın. Hatta haftalık ve aylık ders çalışma programın olmalı. Plan ve program yaparken ayrıntıda boğulmamalısın. Sadece gün içinde çalışacağın dersleri ve konuları belirlemen yeterli olacaktır. Planının dışında bir aksilik olduğunda tüm günden vazgeçmek yerine, telafi edebilmek için ilk fırsatta hemen o an, ertelemeden çalışmaya tekrar başlamalısın. “Bugünü yarın telafi ederim, saat 3 olsun da başlarım” cümleleriyle vedalaşmalısın.

Dersin başına geçmek için bir amacın, bir hayalin olmalı!
Niçin ders çalışmalıyım? O masanın başına geçmek benim için ne ifade ediyor? Şimdi yapacağım çalışma beni ileride nerelere taşıyacak? Hayalim ne? Tüm bu soruları düşün ve cevabını görebileceğin bir yere as. Ya da sana bunu çağrıştıracak bir objeyi çalışma masana koy. Her çalışmak istemediğinde bu cevapları hatırlat kendine. Derin bir nefes al ve başla!