LGS’ye Nasıl Hazırlanmalı ?

04 Aralık 2022 Pazar
İyi bir geleceğe ilk adım ailede başlar. Ailedeki disiplin, programlı çalışma ve kitap okuma öğrencilerimizin ders çalışma disiplinini kazanmasını sağlayacak, iyi bir ilkokul ile iyi bir öğretmen, öğrencinin sağlam bir temel kazanmasına neden olacaktır. Ancak bununla da iş bitmiyor. İlkokulda çalışma disiplini kazanmış bir öğrenci ortaokulda düzenli ve planlı çalışmalarına devam etmesi gerekmektedir.
LGS’de konular sadece 8. sınıf konuları olsa da 6. ve 7. sınıf konuları iyi öğrenilmemişse öğrencilerimiz 8. sınıfta zorlanacaktır. Bunun için 6. ve 7. sınıf konuları iyi öğrenilmeli ve 8. sınıf konularının temeli oluşturulmalıdır.
“Biz 8. sınıfa kadar bu dediklerinizin bir kısmını yaptık bir kısmını da yapmadık” diyenleriniz olabileceği gibi hiç çalışmadık diyenleriniz de çıkacaktır. Bu durumda da enseyi  karartmamak lazım. Çünkü 7. sınıfın bitişinde yazın yapacağınız çalışmalar ve alacağınız ders takviyeleriyle yine belli bir seviyeye gelebilirsiniz. Öte yandan 8. sınıfa başlamadan, özellikle matematik, fen ve Türkçe ders veya kurs takviyesi bir temel oluşmasına büyük katkı sağlayacaktır.
Unutmayın; LGS’de kazanılacak iyi bir lise, iyi bir üniversite; iyi bir üniversite ise iyi bir gelecek demektir!
“Tamam hocam, buraya kadar her şeyi anladık da 8. sınıfta LGS’ye nasıl hazırlanırız” dediğinizi duyar gibi oluyorum.
Onu da maddeler halinde kısaca özetliyorum.
Öncelikli olarak 6 ve 7 sınıf öğrencisiyseniz veya 6 ve 7. sınıfa giden öğrenciniz varsa bu sınıfların konuları iyi öğrenilmeli. Çünkü 6. ve 7. sınıf müfredatı 8. sınıfın temelinin oluşmasını sağlıyor.
İyi bir ders çalışma programı yapılmalı.
 LGS’de çıkacak 8. sınıf ders konuları iyi çalışılmalı ve kurs veya okulda öğretmenler iyi dinlenilmeli.
Konu dinlenildikten sonra mutlaka tekrar yapılmalı, çünkü tekrar konunun kalıcı olarak öğrenilmesinin temel yoludur.
Konu tekrarından sonra sorular çözülmeli ve yapamadığımız sorular mutlaka öğretmenlerimize sorulmalı.
Hala konu eksiğimiz varsa alternatif öğrenme yolları denenmelidir (videodan dinleme, özel ders veya kurs).
Özellikle farklı kaynaklardan düzenli soru çözülmeli bu size hız ve pratiklik kazandıracaktır.
Sık sık deneme sınavı çözülmeli bu da size zamanı kontrol imkanı sağlayacak, özellikle sayısal sınavlarda sınavı yetiştirme problemini ortadan kaldıracaktır.
Konular iyi öğrenilmeden soru çözülmemeli, çünkü konu öğrenilmeden soru çözmek belli bir süre sonra kendinize olan güvenin yok olmasına neden olabilir.
Sınava değil öğrenmeye odaklanmalısınız. Öğrenme gerçekleşirse özgüveniniz ve başarınız artacak bu da sınavınızın daha iyi geçmesini sağlayacak.
Sosyal medya, oyun ve telefondan uzak durun. Bunlar bağımlılık yapmamalı. Eğer bununla alakalı sıkıntınız olursa destek alın. (Psikolojik danışman, anne, baba, öğretmen, kurs vb.)
Ders çalışma sürenizi yavaş yavaş artırın. Ders çalışma ile ilgili sıkıntınız varsa 30’dk başlayıp belli periyotlarla ders çalışma sürenizi arttırın. Bunun için bir eğitim koçundan destek alın…
21 Gün; 21 günün özel anlamı vardır. Bilim insanlarına göre 21 gün düzenli olarak yapılan bir iş 21 günün sonunda alışkanlık haline gelecektir. Ve böylelikle ders çalışma alışkanlığı kazanmış olacaksınız. Bu süre kişiden kişiye değişebilir.
Son olarak düzenli kitap okunmalı ve kitap okuma alışkanlığı kazanmalıyız. Bu size okuduğunuzu anlama, anladığınızı yorumlama imkanı sağlayacaktır. Özellikle yeni tip soruların çözümünde en önemli problem sorunun anlaşılmasıdır.
Evet gençler iyi bir lise kazanmanın temeli çalışmaktan geçmektedir. Bunun için destek aldığınız kurumlar çok önemlidir. Çünkü sizi geleceğe bu kurumlar taşıyacaktır.
LGS ve ders çalışmayla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için kurumumuzla  iletişime geçebilir destek alabilirsiniz. Hepinize başarılar dilerim.