04 Aralık 2022 Pazar
Paragraf Konusunun İçinde Neler Var?
Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları: Örnekleme, tanımlama; betimleme, öyküleme vb. kavramları barındırır. Bu kavramları bilmek sizleri kolayca sonuca ulaştırır.
Paragrafta Yapı: Bu konu kapsamında “paragrafta akışı bozan cümle, yer değiştirmesi gereken cümleler, sıralama cümleleri, paragrafın giriş cümlesi, paragrafın sonuç cümlesi” bulundurulmaya çalışılır. Bu sorular çözülürken metindeki cümleler iyi takip edilmeli, önceki ve sonraki ifadelere, bağlaçlara, zamirlere dikkat edilmelidir.
Paragrafta Konu, Başlık ve Ana Düşünce: Paragrafın konusunu bulmanız istendiğinde “Bu paragrafta anlatılan şey nedir?” sorusuna cevap vermeniz gerekmektedir. Anlatılan şey; bir olay, durum, olgu veya varlık olabilir. Paragrafta ana düşünceyi bulmanız istendiğinde; genellikle son cümleye dikkat etmeniz gerekir. Fakat bazen metnin içine de ana düşünce yayılabilir. Paragrafta başlık bulmanız istenirse; şıklar içerisinde konunun en küçük özeti olan ve öz bir şekilde ana çerçeveyi belli eden şıka yönelmelisiniz.
Paragrafta Yardımcı Düşünceler: Karşınıza daha çok “…metinde hangisine değinilmemiştir; hangisi çıkarılmaz” gibi olumsuz ifadelerle çıkar. Burada bu kalıplara dikkat etmek gerekir. Hatta gördüğünüz an altını çizmenizde yarar vardır. Bu tip sorularda önce soru kökünü okuyup şıklara hızlıca göz atıp sonra paragraf metni okumaya başlamanızda yarar var.
Paragraf Sorusu Çözerken Hangi Adımlar İzlenmeli?
Önce soru kökünü okuyun. Sizden ne istendiğini anlayıp ona göre üstteki paragraf metnine geçmelisiniz.
Soru kökünde olumlu mu, olumsuz mu ifade var? Bunu fark etmeli ve gerekirse o kısmın altını çizilmelisiniz.
Sonrasında üstteki metni anahtar kelimelere dikkat ederek okumalı ve bu kelimelerin de altını çizmelisiniz. (Sadece kelimelerin altını çizin tüm metnin altını çizmek zaman kaybına yol açacaktır.) Anahtar kelime dediğimiz şey; metinde bahsedilen konuya dair sürekli tekrarlanan kelimeler, metnin akışını değiştiren bağlaçlar ve zamirlerin kullanıldığı yerlerdir.
Soru kökü ve metin sağlıklı bir şekilde okunduktan sonra artık seçeneklere geçebilirsiniz.
Seçeneklerde ilk mantıklı bulduğunuzu işaretlemeyin. Yanına tik atıp diğer seçeneklerin tamamını okuduktan sonra işaretleme yapın. Okurken yanlış olduğunu düşündüğünüz seçeneklerin yanına çarpı işareti koyun. Böylece en son aşamada elinizde hangi seçeneğin kaldığını daha rahat görüp tekrar okumak zorunda kalmazsınız.
Paragraf Sorusu Çözerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sorularda sıklıkla karşınıza çıkan kelimelere hakim olmanız gerekmektedir. Mesela “yazın” kelimesinin “edebiyat”, “nazım ya da manzum” kelimelerinin şiir anlamına geldiğini bilmiyorsanız muhtemelen ya soruyu boş bırakacaksınız ya da yanlış çözeceksiniz.
Metinde anlatılanlarla ilgili hiçbir fikriniz olmasa bile ya da anlatılanlara katılmasanız bile yorum yapmadan okumalısınız. O metni yazan kişi size ne anlatmaya çalışmışsa sadece onu anlamaya çalışın.
Bu soruları çözerken olabildiğince kafanızı boşaltmaya ve soruya odaklanmaya çalışın. Odaklanmakta zorlanıyorsanız ya da sınavın ortalarında karşınıza çıkmışsa o an birkaç saniye duraksayıp burnunuzdan derin nefes alın ve öyle devam edin.
Paragraf sorularında başarı için en önemli olan şey her gün aksatmadan en az 20 paragraf sorusu çözmektir. Bunu hayatınızın bir rutini haline getirmelisiniz.